Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Αγγελής Βαζάκας( - ) : Καπετάνιος ανεμότρατας


 

Αγγελής Βαζάκας                  Μάρκος Βουτσάς


Τον τίμησε τον Βαζάκα, τον φίλο του τον Αγγελή, ο Δεμερτζής με πολλαπλές αναφορές. Ιδιαίτερα στις αρχές του '20 έκανε συνεχείς αναφορές, λες και προαισθανόταν και το τέλος το δικό του. Φοβόταν ότι κάτι θα είχε ξεχάσει και ανέβαζε στην εφημερίδα, συνεχώς, θέματα με τον Βαζάκα.




Στο παρελθόν, βέβαια, είχε αναρτήσει και για τη φυγή του Βαζάκα μαζί με τον πατέρα μου, Μάρκο, στη Μέση Ανατολή και την εθελοντική τους  κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό και κατά τύχη(;)στα ίδια πλοία: στα Αντιτορπιλικά "Ιέραξ" με πλοίαρχο  τον Βασίλειο Κύρη και στο ολοκαίνουριο "Πίνδος" με πλοίαρχο τον Δημήτριο Φοίφα. Πλοίο αγγλικής ιδιοκτησίας, που το παρέλαβαν από το Σκάπα Φλόου μεταβαίνοντας όλο το πλήρωμα εκεί. Μιλάμε για τη Βόρειο Ανατολική Σκωτία. Στην παραλαβή του πλοίου ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος, Μητροπολίτες και η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Έχω σχετική φωτογραφία...
Το παρέλαβαν τέλη του '42







Το ιστορικό της φυγής από την Ελλάδα στην Μέση Ανατολή τέλη Απριλίου του 1941 και της εθελοντικής του κατατάξεως στο πολεμικό ναυτικό το περιγράφει πολλάκις ο Δεμερτζής...Θα αναφέρω
2 από τις περιπτώσεις...




Μιλώντας για το "Πίνδος" αναπόφευκτα η θύμηση πηγαίνει στο κατόρθωμά του να βυθίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-458 την 22α Αυγούστου 1943.
Τις βραδινές ώρες της 22ας Αυγούστου 1943, το ελληνικό αντιτορπιλικό Πίνδος με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δημήτρη Φοίφα και τα βρετανικά HMS Easton και HMS Belvoir, συνοδεύουν συμμαχική νηοπομπή νότια της Σικελίας με κατεύθυνση τις Συρακούσες.
Τα βρετανικά πλοία συλλαμβάνουν με το ηχοεντοπιστικό τους ύποπτο θόρυβο και ρίχνουν 3 βόμβες βυθού το πρώτο, και πέντε το δεύτερο.
Στις 22:30 το βράδυ η Πίνδος αποκτά επαφή μέσω της συσκευής αναγνώρισης υποβρυχίων και ρίχνει δέκα βόμβες βυθού.
Το εχθρικό υποβρύχιο ήταν το γερμανικό U-458 που αναγκάστηκε να αναδυθεί και τότε το ελληνικό αντιτορπιλικό βάλλει εναντίον του με όλα τα μέσα. 
Ενώ το γερμανικό υποβρύχιο βυθιζόταν το HMS Easton το εμβόλισε. 
Η Πίνδος αφού περισυνέλλεξε 5 αξιωματικούς και 25 ναύτες του γερμανικού υποβρυχίου, ρυμούλκησε στη Μάλτα το βρετανικό αντιτορπιλικό που είχε υποστεί ζημιά στα ύφαλα του από τον εμβολισμό.
Στα επίσημα γερμανικά αρχεία η βύθιση του U-458 από το αντιτορπιλικό Πίνδος παρουσιάζεται ως η πλέον εντυπωσιακή επιτυχία των ελληνικών πλοίων επιφανείας.
 Στην συνέχεια το ελληνικό αντιτορπιλικό συμμετείχε στον ναυτικό αποκλεισμό της Τυνησίας, καθώς και στην μεγάλη συμμαχική απόβαση στη Σικελίας.
Έχω συλλέξει αρκετό φωτογραφικό υλικό που το έχω εμπλουτίσει και με δικές μου δημιουργίες εις ανάμνηση του γεγονότος. Δεν βυθίζεις κάθε μέρα γερμανικό υποβρύχιο!
Ας δούμε πρώτα το υποβρύχιο πριν τη βύθιση του κάπου σε ένα λιμάνι του βορρά καθώς και τον καπετάνιο του





Μετά έχουμε αυθεντική φωτογραφεία από το επεισόδιο...



Στη συνέχεια η περισυλλογή των Γερμανών στο "Πίνδος"



Γερμανοί ναυαγοί-αιχμάλωτοι.


Οι ναύτες που επιχείρησαν και βύθισαν το υποβρύχιο, ποζάρουν μετά την επιτυχία τους.